Glaasje op… bel Taxi 023

Herinnert u zich deze nog? ‘Glaasje op… laat je rijden!’. Het is een carnavalshit uit de oude doos, uit 1966 om precies te zijn. De Amsterdamse volkszanger Sjaakie Schram bereikte er de hitparade mee en Veilig Verkeer Nederland gebruikte de hit in één van de eerste campagnes die waarschuwde tegen de gevaren van autorijden in combinatie met alcoholgebruik.

‘Glaasje op… laat je rijden! Dat is een goede raad, wanneer je wat onzeker op je benen staat.’ Zo ging het carnavalslied verder. Het was een reactie op de allereerste signalen die Veilig Verkeer Nederland begin jaren zestig op basis van onderzoek op de samenleving afvuurde. Wetgeving voor rijden onder invloed was er toen nog niet, maar het besef dat er iets aan de hand was vatte langzaam maar zeker post.

Rijden met alcohol op moeten we gewoon niet doen

Logisch dus, dat de overheid in 1974 de anti-alcoholwet invoerde, begeleid door een stevige voorlichtingscampagne. De schrik zat er meteen goed in, want bij de eerste controles werd geen enkele automobilist betrapt op een ‘glaasje op’. Helaas was dit van korte duur. Naarmate de nieuwigheid eraf raakte, waagden automobilisten weer sneller de gok. Met vaak desastreuse gevolgen.

Campagnes om de combinatie alcohol en autorijden te ontmoedigen, volgden elkaar op. De bekendste is de Europese BOB-campagne, waarvoor de basis in België werd gelegd. In Nederland maakten we in 2001 kennis met BOB. Daar ging een andere opmerkelijke campagne aan vooraf. In ‘Wat doet drank voor u? Rij alcoholvrij!’ werden we op tv toegesproken door Bekende Nederlanders die voor de rechter waren verschenen, omdat ze hun auto hadden bestuurd terwijl ze te diep in het glaasje hadden gekeken.

Taxi Haarlem brengt je correct en veilig thuis

Tegenwoordig nemen ook de alcoholproducenten hun verantwoordelijkheid. Een sterk voorbeeld is het statement van Heineken, tijdens de races op het autocircuit van Monza. Er was een fles Heineken te zien met een dikke streep erdoor en als boodschap: ‘Drink dit nu even niet’. Dit geeft eens te meer aan hoe belangrijk de strijd tegen alcohol in het verkeer is.

De wetgeving is duidelijk. Voor automobilisten met een rijbewijs dat jonger is dan vijf jaar geldt een grens van 0,2 promille. Dat is maximaal één glas! Voor ervaren bestuurders ligt de grens op 0,5 promille. Dat is maximaal twee glazen! Beide grenzen zijn snel bereikt, vaak voor je er erg in hebt. En voor je het weet maak je brokken of ben je je rijbewijs kwijt.

Goed om nog eens extra bij stil te staan als je een avondje uit gaat. Zeker nu de gezellige feestdagen eraan komen en op 9 en 10 december het geweldige Haarlems Winterbier Festival weer plaatsvindt. Lekker genieten, maar laat de auto staan. Zo ingewikkeld is dat niet. Laat je veilig thuisbrengen door de beste chauffeurs van Haarlem. Ben je op stap met een groep? Dan sturen we een taxibusje. Zoals het hoort.

Call Now Button